09. October 2020

EYDA Prøver: Movement Method

Movement Method EYDA

I dette indlæg har vi ladet ordene være op til Daniel Severin Petersen, som er personlig træner og en del af teamet hos Movement Method. Vi (Anna og Mette) var på besøg hos Daniel, hvor han fik lov at udfordre os på de mange bevægelser, vores krop er i stand til at lave, hvis vi bare minder den om hvordan. Daniels arbejde tager blandt andet udgangspunkt i metoden Z-Health, som er baseret på det engelske ordsprog ”if you don’t use it, you loose it”. Z-Health systemet bruges til at genfinde og genoptræne nerveforbindelser som med tiden er blevet fortrængt af kroppen. Gennem neurovidenskab fremmer Z-Health træningspræstation og nedsætter smerte.

"Fitness er ikke noget vi går til. Det er en indikator for, hvor gode vi er i stand til at leve den livsstil, som vi gerne vil leve. Problemerne opstår når vi glemmer at kigge indad og blot afleverer nøglerne til vores krop til andre metoder, behandlere og systemer, i stedet for selv at tage kontrollen" - Daniel Severin Petersen

Forberedelse Af Dagen Med Anna & Mette

Jeg havde fornøjelsen af at undervise spydspidserne fra Eyda, Anna Eiholm og Mette Lyngholm. De havde booket en dag hos mig i Movement Method, i Aarhus i relation til et projekt, om at bevægelse kan være mange ting.

De blev udfordret i alt fra gymnastisk, styrketræning i ringene, til fritstående handstand push ups.

Formålet med dette event, var at de havde et mål om at vise, hvordan det at bevæge sin krop, ikke kun handler om at gå til en sport, men at det kan have mange facetter og nuancer. At kaste lys over dette går stik imod den kulturelle opfattelse af vores egne fysiske evner, hvorfor det er super interessant at udforske. 

Den gængse tankegang jeg selv har mødt, går ud på, at du kun kan lære at bevæge kroppen, hvis du har gået til sport siden du var barn. Gymnastiske elementer var kun mulige for personer der havde gået til gymnastik, samt når man rundede de 30 år, gik det kun ned ad bakke. Den gode nyhed er, at de antagelser er langt fra virkeligheden.

Bevægelse af kroppen er nemlig meget mere end bare at træne den. Kroppen er fantastisk. Den kan tilpasse sig de mest utrolige ting, fra atletiske bedrifter til en ballet danser der tryllebinder et publikum i et teaterstykke. Dog kan den også tilpasse sig til det stik modsatte: stilstand og overfølsomhed. Vi som individer er altså styrmændene, som er nødt til at sætte standarden for, hvilket liv vi vil leve - og hvordan dette ser ud igennem bevægelse. Bruce Lee kaldte det “The art of expressing the human body”.

Anna Eiholm Movement Method

Bevægelse Af Kroppen

Når vi lærer at bevæge os, kan vi efterfølgende bevæge os for at lære. Denne sætning hørte jeg først som barn i kontekst til at læse. Den er siden hen vokset på mig i forbindelse med bevægelse af kroppen. Mit største fokus var at viderelevere denne måde at tænke på, i den session jeg havde med Mette og Anna. Dette er vigtigt, fordi det skaber selvstændighed og nysgerrighed samtidig med, at det fremprovokerer spørgsmålet om hvor meget vi egentlig kan og bliver dermed en intern motivator for at fortsætte mål for ens fysiske rejse. Når først denne forståelse og nysgerrighed er etableret, er det kun en selv, der sætter grænserne for hvad, hvordan, hvorfor, hvor meget, hvor langt og meget mere.

Alle, der har prøvet at bevæge kroppen har fået direkte respons på det de lavede. De har eksempelvis følt at det var hårdt, at det var sjovt, at det var svært.. Denne respons har formet en reaktion fra os selv. Det kunne eksempelvis være, at vi bliver frustrerede over, at det vi laver, er svært - eller at vi måske føler os ude af form, fordi vi tabte pusten på vej op ad trappen. Denne reaktion er en måde at kigge indad på. En måde at lære os selv at kende på. Tør vi bare lytte og stille spørgsmålstegn ved den måde vi reagerer på, kan vi komme utroligt langt i forhold til hvem vi er - og hvad vi gerne vil. Det er lige præcis dét, som bevægelse kan, udover de fysiske fordele. Derfor er Eyda’s projekt om at udforske forskellige måder at bevæge sig på genialt, fordi det ikke ligger til vores kultur at prøve forskellige ting af og slet ikke hvis vi er alene om det. Den moderne bevæger går ikke nødvendigvis til en sport og bliver den bedste til sporten. De designer deres egen måde at bevæge sig på, via forskellige systemer og discipliner. De finder altså deres behov og dækker det med de værktøjer der er nødvendige fra hele paletten. 

Mette Lyngholm Movement Method

At Skabe Mere End Blot Træningstøj - At Skabe Et Fællesskab

Selvindsigt og måden at reflektere på er essentielt for at tage ejerskab på vores deltagelse i denne verden. Hvis vi ikke dyrker os selv med henblik på at blive selvledende, så vil kulturen og omverdenen lede os automatisk. Pludselig kan vi finde os selv i færd med noget, som vi igennem en rationel tankeproces aldrig ville sige ja til. Dette bringer mig til en anden, vigtig pointe ved sessionen med Mette og Anna. Det er nemt at spotte, at dette brand ikke bare er træningstøj til kvinder, men meget mere end det. Det er et fællesskab med en fælles vision om at skabe et andet syn på kvinder, der bevæger sig i deres hverdag. Ved at sætte fokus på, at det er okay at have synlige muskler, stå på hænder, løfte vægte og svede, tegner der sig et billede af et forsøg på at ændre den måde vores kultur hidtil har fordømt træning i forhold til det kvindelige køn.

Det fantastiske ved dette er, at det starter som træningstøj til kvinder, men ender med at være et fælleskab, der står sammen om at skabe forandring. Forandring til det bedre. Forandring, der ændrer individers måde at tænke på. Individer, der går sammen om at tænke anderledes og danner grupperinger. Grupperinger, der bliver til fællesskaber. Fællesskaber, der gentager ovenstående cyklus og forener mennesker i stedet for at skabe splittelse.

Vi har alle en unik mulighed for at dykke ned i os selv, samt ændre den måde vi tænker på. En af de måder man kan gribe denne mulighed på, er via fysisk bevægelse. Uanset hvilket medie man bruger, er det denne proces, der gør at vi træffer bedre valg, leder os selv og dem omkring os efter vores højeste værdier, samt vælger aktivt, hvor vi bruger vores kræfter.

Dagen med Anna og Mette var ikke kun et eksempel på, hvor lidt der skal til for at lære mere om hvordan man bevæger sig, men ligeledes et eksempel på, hvor meget forandring man kan skabe hvis man tør gå mod strømmen og lytte til sin egen nysgerrighed.

Keep moving // Daniel Severin Petersen, Movement Coach og Personlig Træner

Anna og Mettes tanker fra dagen med Daniel:

"Dagen med Daniel var virkelig sjov og samtidig helt vildt intens, seriøs og spændende.

Øvelserne og bevægelserne vi blev introduceret for, fik os virkelig til at tænke over, at vi meget tidligt i vores liv egentlig stopper med at udforske, hvordan vores kroppe kan bevæge sig, og stopper med at lære os selv nye bevægelser i vores hverdag.

Øvelserne krævede max fokus både mentalt og fysisk, hvilken gjorde, at vi oplevede at få mindst lige så meget sved ”på panden” som ved en løbetur. Det var derfor virkelig endnu en bekræftelse på, at træning kan være mange ting. Der er mange måder at træne på, og det behøver ikke altid være voldsomt og vildt. Dertil var det både motiverende og udfordrende at afprøve nye grene indenfor bevægelse. Vi blev faktisk så bidt af nogle af de øvelser, Daniel introducerede os for, at vi også har øvet os efterfølgende." 

Du kan følge Daniel på hans instagram: @danielseverinpetersen