15. December 2020

EYDA Prøver: Vægtløftning

Vægtløftning EYDA

VL - eller vægtløftning er en af de træningsformer, som i sin forbindelse med CrossFit er blevet mere og mere udbredt. Vægtløftning er gået fra at være en elitesport forbeholdt de få til at favne alle personer i alle aldre og på alle niveauer. VL er for dem, som synes, det er fedt at gå i dybden med noget teknik samtidig med at få rørt sig og løftet nogle vægtstænger.

Vi (Mette og Anna) har været ude og prøve vægtløftning på egen krop. Vi havde lavet en aftale med Thomas Holdersen ude i Århus CrossFit. Thomas er vægtløftningstræner både for elite vægtløftere, men også for børnehold helt ned til 10-årsalderen. Det synes vi altså er ret sejt! Ud over at undervise en masse vægtløftning, er Thomas idrætsstuderende til hverdag.

Når man snakker om Vægtløftning, som faktisk er den tungeste idrætsgren til OL, beskæftiger man sig med to typer løft. Man laver Snatch, som på dansk hedder Træk, og Clean & Jerk, der på dansk hedder Stød.

EYDA Vægtløftning

Snatch

At lave et snatch handler i bund og grund om at få vægtstangen fra jorden og op over hovedet i en flydende bevægelse. Nemt ik’? Overhovedet ikke! Snatch er faktisk et af de teknisk mest krævende løft inden for CrossFit verdenen. Men lad det ikke afskrække dig fra at give det et skud. Det fede ved øvelser som snatch er, at der hele tiden er små succesoplevelser efterhånden, som du får teknikken mere og mere på plads.

Clean & Jerk

Når du laver et clean & jerk arbejder du med en todelt bevægelse. I første del af løftet transporterer du vægtstangen fra jorden og op til dine skuldre hvor du griber stangen; et clean. I anden del af løftet skal stangen så fra skuldrende op over hovedet; et jerk. Et jerk kan både laves som et push jerk, power jerk og et split jerk. Vi fokuserede på split jerk da det er den type jerk som bruges indenfor konkurrence vægtløftning.

Mette og Annas tanker om dagen:

”Vores dag med Thomas har bare været mega fed, og mega lærerig. Det er lidt en vild følelse man får, når man faktisk lærer noget nyt, og så var der bare rigtig mange små succes oplevelser. Man bliver overrasket, og kan hurtigt give sig selv nogle små klap på skulderen over de små ting man lærer og finder ud af, at man faktisk godt kan. VL er sådan en ting man hurtigt bliver fanget af, og gerne vil dygtiggøre sig indenfor, og så er det fedt hvis man godt kan lide at ens største konkurrent faktisk er en selv. Det er dig selv du hele tiden gør bedre jo mere arbejde du ligger i det. ”

Synes du, det kunne være spændende at prøve at give sig i kast med vægtløftning? Så tjek din nærmeste CrossFit boks og se, om de tilbyder VL hold. Synes du, det er grænseoverskridende med et hold, kan du også overveje at finde en træner, som tilbyder personlig træning indenfor VL. På den måde kan du komme sikkert i gang og få nogle gode input og forbedringspunkter, som du selv kan arbejde med i dine egne træningspas.

Du kan følge Thomas på hans instagram: @thomasholdersen