26. October 2020

EYDA Prøver: Yoga og Reformertræning

Reformertræning EYDA

I dette indlæg vil vi fokusere på Yoga og Reformertræning. Det gør vi med udgangspunkt i vores besøg hos Henriette og Marianne, Reformerfit i Vejle. Henriette har været så sød at skrive et lille indlæg omkring vores (Mette og Anna) besøg i studiet samt sine egne erfaringer med yoga og reformertræning. Men først vil vi lige selv skrive et par ord om vores tanker og refleksioner omkring de to typer træning.  

Yoga

De fleste kender til yoga som en træningsform, og nogen har nok også stiftet bekendtskab med yoga gennem en enkelt time hist og her. For mange tilhængere af yoga er det en komplet livsstil. Det er deres energikilde og er i højere grad en nødvendighed i deres liv som søvn, mad og vand. For andre er det blot endnu en måde at få aktivitet og bevægelse ind i hverdagen. Yoga er, som rigtig mange andre træningstyper, udfordrende både fysisk og mentalt, og det kræver virkelig meget styrke og udholdenhed, lige så vel som smidighed. Det gør, at yoga er en fantastisk type træning at gå ind i, hvis du er motiveret af at udvikle dig og dygtiggøre dig i din træning. Ud over at yoga ikke behøver være en komplet livsstil, men sagtens kan indgå i lige præcis den type hverdag, du selv ønsker, så findes der også rigtig mange forskellige typer af yoga. Yin Yoga, Vinyasa Yoga, Hatha Yoga - bare for at nævne nogle få - er alle yoga typer. som har forskellige fokuspunkter, så har du prøvet én type yoga, har du langt fra prøvet dem alle, og ikke alle typer yoga er spændende for alle typer personer. Det handler om at finde det, som fungerer for dig.

Yoga & Reformertræning EYDA

Reformer

Reformer er nok den lidt mere ukendte træningstype af de to vi har fokus på i dette indlæg. Helt lavpraktisk er reformer træning, træning, som udføres på en reformer maskine. Maskinen består af en slæde/vogn/platform, som kan bevæge sig frem og tilbage hen over maskinen. Modstanden i slæden/vognen/platformen består af din egen kropsvægt og kan justeres med fem fjedre, der øger modstanden. Selve træningen udføres liggende, siddende eller stående helt eller delvist på slæden/vognen/platformen. Reformer tager grundlæggende udgangspunkt i principperne fra traditionel pilates, men tilfører et højere styrkeelement i form af øget modstand fra fjedrene. Reformer vil udfordre dig på styrke, udholdenhed, koordination, koncentration og balance. 

”Vi træner ikke for at holde os unge, men vi træner for at få lov til at blive ældre” - Henriette Haugstrup 

Yoga som bevægelse og træning

Der findes mange måder at styrke og udfordre kroppen på. Det er godt - for vi er heldigvis forskellige og med de mange muligheder, er der sandsynligvis også en måde til lige netop én selv. Hvad mange ofte ikke er klar over er, at yoga også er en måde at styrke og udfordre ens krop på. Ofte bliver jeg mødt af en opfattelse af at yoga ”kun” er at sidde i skrædderstilling og trække vejret (groft opstillet).

Men det er meget mere end det - det kræver nemlig styrke og udholdenhed at bevæge sig og holde de forskellige yogastillinger i længere tid. Det er ikke kun med yoga, jeg møder fordomme om, at det ikke kan være hårdt og styrkende, fordi det ikke indeholder tunge vægte – det samme møder jeg når det kommer til reformertræning. Ud over at være stykende og udfordrende i fysisk forstand, er der også det mentale aspekt i det, da især yoga også kan være styrkende og ikke mindst udfordrende for vores mindset.

Det var super fedt at guide Mette og Anna igennem en yogatime og introducere dem for reformertræningen, så de kunne mærke hvordan, at helt anderledes træningsformer kan styrke, udfordrer og give en anden, men lige så veltilpas følelse i kroppen bagefter. 

Reformerfit Vejle EYDA

Bevægelsesfrihed - Fra Barn Til Voksen

Vi bliver født med en enorm bevægelsesfrihed i kroppen, og som små bevæger vi kroppen i alle mulige retninger. Med yoga søger vi tilbage mod den frihed, som vi havde en gang, men som vi hver eneste dag modarbejder og begrænser. Rigtig mange døjer med nakke-, skulder- og rygproblemer og mange oplever stivhed og ømhed i øvre ryg og lændeområdet. Mette og Anna fortalte mig ret hurtigt, at der er sket noget med deres lænd efter de er fyldt 30, hvorfor det især blev twists- og bagoverbøjninger vi fokuserede på. Disse bevægelsesretninger er ikke noget vi inkorporerer meget af i vores dagligdagsbevægelse, men især bagoverbøjninger kan være med til at styrke den øverste del af ryggen og lette spændinger i ryg og skuldre.

Ved at arbejde med stræk og styrke i yoga kan vi forhåbentlig komme de værste skavanker i forkøbet og springe ud af sengen, når vækkeuret ringer, i mange år endnu. Mange træner ofte af en årsag, der relaterer sig til det ydre - altså vores udsendende og det æstetiske look. En stor motivation for bevægelse og træning bør i højere grad være at træne for at blive ældre, og for at bibeholde den bevægelsesfrihed vi er født med, som vi alle havde da vi var yngre, og som vi kan se hos børn. Når det så er sagt, så kan mange øvelser fra yoga og reformer også i høj grad forbedre ens holdning, og der er da ikke noget, der holder alderen på afstand, rent udseendemæssigt, som en flot, rank holdning.  

Mette og Anna har begge prøvet yoga tidligere, og kunne da også nikke genkendende til den fantastiske følelse i kroppen og hovedet efter en time på måtten. Alligevel faldt snakken hurtigt på, hvorfor vi ikke gør det noget mere - men for hver gang vi gør det, bliver vi forhåbentlig mere bevidste om, at det gør os godt og vejen til måtten bliver formentlig kortere og kortere. 

Hvad Er Reformertræning?

Efter en times yoga blev Mette og Anna introduceret til en reformer – den anden træningsform jeg nævnte tidligere, som mange undrer sig over kan være styrkende og udfordrende. Jeg tror dog hurtigt, at den veltilpasse følelse, som Mette og Anna havde efter yoga, forsvandt da de landede i reformeren.

I min tid som reformerinstruktør har jeg set selv de stærkeste- og ellers meget veltrænede mænd og kvinder blive utrolig udfordret (vel at mærke uden synderlig meget belastning, store bevægelser eller høj puls). Med reformermaskinen arbejder vi med vores egen kropsvægt og supplerer med fjedre for at øge modstanden, og da vi især arbejder med vores coremuskulatur, bliver det hurtigt en krævende træning, der kan give sved på panden.

// Henriette Haugstrup, Yoga- og Reformerinstruktø

Anna og Mettes tanker fra dagen med Henriette og Marianne.

”Det er så rart for kroppen at dyrke yoga, man forlader bare sådan en time med en tanke og følelse af, at det her bør man gøre for sig selv hver dag. Det er både det der med at blive strukket ud, men man får også bare en helt anden ro i kroppen og i hovedet end ved så mange andre typer træning. Man føler, at man forkæler sin krop og gør noget godt for sig selv, samtidig med at det er rart for hovedet, og man får plads til at lade tankerne vandre. Samtidig skal man virkelig ikke undervurdere styrkeelementerne i sådan en yoga time!

Til vores reformertræning blev vi virkelig udfordret! Det er en træning, som ser så let og elegant ud, men det er bare helt vildt hårdt! Der var masser af core træning, som var gennemgående i stort set alle øvelser. Der var puls med når vi ”jumpede”, og vi kunne virkelig mærke, hvordan vores muskler bare sitrede og rystede igennem rigtig mange af øvelserne. Det er lang tid siden, vi er blevet overrasket over, at noget var så! Hårdt! Det er derfor, det er så fedt at prøve nye typer træning; fordi man virkelig kan blive overrasket og lære nogle helt nye ting om sig selv og sin krop. Det gjorde vi i hvert fald i dag!”

Du kan følge Henriette på hendes instagram: @henriettehaugstrup